Jaka podłoga w pubie czy barze?

11 marzec 2024

Podłogi w pubach i barach są niezwykle ważne nie tylko z punktu widzenia estetyki, ale też funkcjonalności i atmosfery, jaką są w stanie stworzyć dla klientów. Często to właśnie na nich opiera się cała stylistyka danej przestrzeni. Okazuje się również, że wybór odpowiedniego rodzaju podłogi może wpłynąć korzystnie na komfort klientów oraz efektywność pracy personelu. Jakie pokrycia podłogowe sprawdzają się najlepiej w barach i pubach, a także jakie kwestie warto wziąć pod uwagę podczas ich dobierania?

Idealna podłoga do lokalu gastronomicznego – kompromis między designem a trwałością

Wybór konkretnego materiału na podłogę do takich obiektów jak bary czy też puby zawsze musi być poprzedzony staranną analizą techniczną danego produktu. Z jednej strony istotne są tu aspekty związane z codziennym użytkowaniem podłoża, natomiast z drugiej ze stopniem natężenia ruchu w konkretnym obiekcie. Okazuje się bowiem, że zupełnie inne rozwiązanie sprawdzi się w lokalu typowo całorocznym, a inne w miejscu, który otwarty jest wyłącznie sezonowo, np. bary nad jeziorem oraz nadmorskie puby. W pierwszym przypadku nawierzchnia, oprócz wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne i łatwości w utrzymaniu czystości, powinna dobrze znosić wysokie i niskie temperatury, wilgoć, piasek, śnieg i stały kontakt z różnymi typami obuwia.

Nie możemy zapomnieć również o tym, że podłoga do użytku w gastronomii powinna być estetyczna i przyjemna dla oka – często to ona tworzy bazę całego wystroju lokalu. Ważne jest też, aby była trwała, ognioodporna, nienasiąkliwa, niepyląca i łatwo zmywalna, co pozwala na utrzymanie jej w doskonałym stanie przez długi czas, a także gwarantuje bezpieczeństwo dla klientów.

Wykładzina do pubu i baru – sprawdzone rozwiązania dla najbardziej wymagających klientów

Jeżeli zatrzymamy się na chwilę na kwestii aranżacji podłogi w takich lokalach jak puby oraz bary, często przed oczami widzimy stare, wysłużone płytki ceramiczne, płytki kamienne oraz drewno. Niestety, żadne z tych rozwiązań nie sprawdza się w obiektach narażonych na zabrudzenia, ciągłe przesuwanie mebli i stały przepływ klientów.

Znakomitą alternatywą dla powyższych materiałów są wykładziny obiektowe, które świetnie radzą sobie ze zwiększonym natężeniem ruchu, nogami przesuwanych krzeseł, rozlewanymi napojami i butami na obcasie. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują takie pokrycia podłogowe jak:

  • wykładziny dywanowe – miękkie i wygodne materiały, dzięki którym goście pubów i barów mogą czuć się swobodnie i komfortowo, nawet podczas siedzenia przy niskich stolikach czy też na miękkich kanapach. Wykładziny dywanowe bardzo dobrze absorbują dźwięki, co pomaga w utrzymaniu przyjemnej atmosfery i zapobiega nieprzyjemnemu pogłosowi. Co ważne, wykładziny dywanowe są dostępne w różnych kolorach, wzorach i teksturach, dzięki czemu każdy może je z łatwością dopasować do specyfiki swojego lokalu;
  • wykładziny elastyczne PCV – jak wspomnieliśmy wcześniej, podłoga w barze i pubie musi radzić sobie z dużymi obciążeniami i częstym użytkowaniem. Z tego powodu do takich miejsc warto wybierać wykładziny elastyczne PCV o wysokiej odporności na ścieranie, uderzenia i inne uszkodzenia mechaniczne. Wykładziny PCV są łatwe w czyszczeniu i konserwacji, a do tego są odporne na wilgoć, dlatego też są idealnym rozwiązaniem do miejsc narażonych na częste rozlewanie napojów;
  • panele i płytki winylowe LVT – starannie wykonane materiały podłogowe, które mogą idealnie odwzorowywać dowolne tworzywo, począwszy od naturalnego kamienia, poprzez drewno, aż po ceramikę. Wykładziny LVT są łatwe w czyszczeniu i konserwacji, a do tego zapewniają wysoką izolację akustyczną oraz termiczną. Co więcej, nie wydzielają one szkodliwych substancji w pomieszczeniach, a po użyciu mogą być poddane recyklingowi. Atutem paneli LVT jest też łatwość w ewentualnych naprawach, przez co nie wymagają one całkowitej wymiany podłogi w przypadku uszkodzenia jej fragmentu.

Jak widać, nie sposób jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jaką podłogę wybrać do baru lub pubu. Decyzja ta zawsze powinna być dopasowana do konkretnych preferencji właściciela lokalu oraz potrzeb danego obiektu. Warto brać pod uwagę nie tylko estetykę, ale również trwałość, łatwość w utrzymaniu oraz komfort dla klientów i personelu.